torstai 27. maaliskuuta 2014

I wanna do bad things with you

Tv-torstaissa kyseltiin viime viikolla parhainta tunnusmusiikkia. Koska olen niin kovin hidas tässä ajattelussani, on vastauksen muodostuminen kestänyt melkein viikon. Tässä sekalaisia ajatuksiani.

Lapsuuteni mieluisin tunnusmusiikki oli tietenkin Ihmemiehestä. Ei taida olla sellaista (80-luvulla koulua käynyttä) lasta, jonka luokalla ei joku olisi tunnin alussa rämpyttänyt MacGyver-teemaa pianolla tai jollain muulla soittimella. Tunnustan heti, että minultakin löytyvät pianonuotit jostakin kaapin pohjalta. (Nyt alkoi muuten tehdä mieli mennä kaivamaan ne esiin ja istua sitten epävireisen ja kovia kokeneen pianon ääreen tapailemaan säveliä.) Muistan aikoinaan tapailleeni myös Kahden keikan (Ein Fall für Zwei) hienoa syntikkatilutusta. Mieltä lämmittää myös Star Trek: The Next Generationin tunnusmusiikki, jonka tahtiin aikoinaan riiputettiin Enterprisen pienoismallia alakerran pojan ikkunan edessä. Oi niitä aikoja.
 
Teini-ikääni sen sijaan kuului vahvasti Twin Peaks theme. Jostain syystä näin "aikuisena" en kuitenkaan enää lämpiä tuolle tunnusmusiikille niin kovin. En tiedä onko kyse vain siitä, että olen aikaansaanut henkilökohtaisen TP-ähkyn liian paljosta katsomisesta, vai eikö tämä musiikki vain minun kohdallani ole kestänyt aikaa niin hyvin. Aikoinaan se kuitenkin oli ehdottoman hip ja pop. Saman ajan poliisisarjoissa panostettiin mielestäni myös hyvin tunnusmusiikkeihin. Suosikkejani olivat Kova laki (Law & Order), jonka alkutunnarin "pang pang" tehosteääni on nerokas ja toistuu dramaturgisesti läpi sarjan. Myös Silkkejä ja luoteja (Silk Stalkings) -sarjan tunnusmusiikki oli mielestäni huikea, vaikkakin nolottaa tunnustaa että olen edes katsonut koko sarjaa.

Tässä pähkäilyjeni parissa olen tehnyt huomion, että nykyisin tunnusmusiikit ovat yhä enemmän laulettuja - jotkut hittikamaa jo ennen sarjan syntyä tai suosiota. Omasta nuoruudesta muistan vain yhden niin kutsutun hittitunnarin. Se oli tietenkin Inner Circlen Bad Boys. Mutta tänä päivänä näitä on enemmänkin. Muutamia parhaimpia tunnarihittejä ovat True bloodin tunnusmusiikkina soiva Jace Everettin esittämä Bad Things ja Sopranosin Woke Up This Morning" (Chosen One Mix) jonka esittää Alabama 3. Molemmat äärimmäisin hyviä kappaleita muussakin kontekstissa. 

Kiteytettynä: en siis löydä sitä yhtä oikeaa vaan variaatioita oikeasta eri aikakausilta. Näihin kuviin ja tunnelmiin.

Linkit tunnusmusiikkeihin:
True Blood
Sopranos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti