perjantai 28. maaliskuuta 2014

Pitkän elokuvan matka iltaan

Voiko elokuva olla liian pitkä? Voi tietenkin. Joskus ajallisesti pitkä elokuva voi kuitenkin tuntua lyhyeltä, ja päinvastoin. Movie mondayssa kyseltiin pitkien elokuvien perään. Seuraavassa ajatuksiani asiasta. 

Ensimmäiseksi mieleeni tulee Theo Angelopouloksen ohjaama Odysseuksen katse (1995). Siinä Harvey Keitelin esittämä päähenkilö seilaa pitkin Balkania löytääkseen vanhojen filmikelojen lisäksi rakkautensa. Odysseuksen katse kestää 176 minuuttia. Minä, vanhojen filmikelojen ja antiikin tragedioiden ystävä, viihdyin suht hyvin ne minuutit. Vieruskaveri ei sen sijaan Angelopoulosta ymmärtänyt vaan päätti ottaa nokoset.    

Kuvalainaus: Wikipedia.org

Muistamisen arvoiseksi elokuvakokemukseksi kelpaa myös Shinji Ayoyaman ohjaama Eureka. Lähes kokonaan mustavalkoinen (tai seepian värinen) tunnelmapala on vuodelta 2000. Elokuvassa kaksi nuorta ja aikuinen mies oireilevat bussikaappauksen jälkitraumoissa. Elokuvan kesto on jo reilusti Odysseuksen katsetta pidemmät 218 minuuttia, eli rapiat 3 ja puoli tuntia. En muista takamuksen puutuneen, vaikkakin turnauskestävyys vaati kanttia elokuvan hitaan tunnelman vuoksi. Eureka ei missään nimessä ole pitkien elokuvien niin kutsutusta helpoimmasta päästä, mutta silti joka minuutin arvoinen.

Kuvalainaus: Wikipedia.org

Pisin valkokangaselämykseni on kuitenkin Kenneth Branaghin Hamlet-filmatisointi vuodelta 1996. Sen lisäksi että se on pisin, se on mielestäni myös parhain näistä.  Hamlet kun oikein hellii katsojaa visuaalisella yltäkylläisyydellään. Mitään uutta se ei Hamlet-aiheesen tuo, paitsi jos nahka-asusteet lasketaan. Mutta onhan tuo nyt komeaa katsottavaa. Vielä jos olisin päässyt näkemään sen 70mm version normaalin kolmevitosen sijaan niin avot. Minä siis todellakin pidin tästä visuaalisesta eepoksesta, toisin kuin vieruskaveri joka uinahti kesken tämänkin elokuvan. Hamletilla kestoa 242 minuuttia. Se on paljon Branaghia se.

Kuvalainaus: Wikipedia.org

On myös muutama aivan loistava hehtopitkä Bollywood-pläjäys jonka olen valkokankaanlta nähnyt. Valitettavasti niiden nimiä en kertakaikkiaan muistanut - joten en päässyt tarkistamaan kestoja enkä tekijöitä. Toisessa oltiin kovasti kriketin lumoissa ja toisessa veljekset taistelivat toisiaan vastaan rikollisjengeissä. Varsinkin jälkimmäinen oli aivan mieletön. Elokuvan nimi oli vain yksi sana -  mikään haku ei valitettavasti tuottanut oikeaa tulosta. Jos joku keksii mitä nämä voisivat olla, niin ilahtuisin kovasti.

En nyt käynyt ollenkaan ruotimaan mielestäni liian pitkiä elokuvia. Niitä on huomattavasti enemmän kuin näitä pituudestaan huolimatta hyviä. Otan itselleni oikeuden palata aiheeseen myöhemmin uudelleen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti